Bussen

Een drankspel waarbij iedereen aan een tafel zit en één voor één kaarten raadt. Uiteindelijk is één persoon de sjaak en beland hij/zij in de bus. Het doel van bussen is om niet in de bus te komen. Het spel gaat als volgt:

Regels:

 1. Iedereen die meedoet heeft toegang tot dezelfde drank als de andere deelnemers.
 2. Na elke fout neem je een slok.
 3. Paal (dezelfde kaart) is fout, mits de deelnemer expliciet paal gokt.
  1. Voorbeeld: De buschauffeur legt hetzelfde getal neer in ronde 2 of 3, dan is deze paal en zal regel 2 in acht moeten worden genomen.
 4. Eén persoon is de buschauffeur (dealer) en mag/moet meedoen in het eerste spel.
 5. Jokers worden vooraf uit het spel verwijderd.

Fase 1:

 • Ronde 1: Iedereen raad om de beurt de kleur kleur van de kaart, rood of zwart. Fout = slok!
 • Ronde 2: Iedereen raad om de beurt of de nieuwe kaart hoger of lager is dan zijn/haar huidige kaart. Fout = slok (let op: regel 3)!
 • Ronde 3: Iedereen raad om de beurt of de nieuwe kaart binnen of buiten de huidige kaarten zit qua getal. Fout = slok (let op: regel 3)!
  • Voorbeelden: Je hebt ♤3 en ♢8. Je zegt tegen de buschauffeur dat de kaart binnen is. Stel, je krijgt een ♧4: je hoeft niet te drinken. Stel, je krijgt een ♧3: paal, drinken!
 • Ronde 4: Iedereen raad om de beurt of hij/zij de kaart kleur al in bezit heeft. Fout = slok.
  • Voorbeeld: Je hebt ♤3, ♢8 en ♧3, je zegt dat je de volgende kaart kleur hebt. Stel, je krijgt ♧K: Deze kaart kleur heb je, geen slok, vice versa.

Fase 2, de piramide:

De deelnemers nemen de kaarten die ze in fase 1 hebben bemachtigd in hun handen. Maak een piramide met gesloten kaarten van een x aantal hoog, houdt ongeveer 5 hoog aan. De piramide van 15 kaarten is beneden 5 breed en bovenin 1. Draai een van de onderste kaarten om, de deelnemers krijgen de kans om hun kaart op te leggen waarbij het cijfer gelijk is aan het cijfer dat zojuist is omgedraaid, deze deelnemer mag 1 slok uitdelen. Bij de rij met 4 kaarten mogen er 2 slokken worden uitgedeeld, rij met 3 kaarten 3 slokken, rij met 2 kaarten 4 slokken en rij met 1 kaart 5 slokken.

De deelnemer die eindigt met de meeste kaarten gaat de bus in. Hebben twee of meer deelnemers dezelfde aantal kaarten? Dan gaat de deelnemer met de hoogste waarde aan kaarten de bus in. Waarde: boer, vrouw en koning zijn 10 punten waard. A is 1 punt waard.

Fase 3, de bus:

De laatste ronde van het drankspel bussen, ook de heftigste ronde voor de verliezer. Eén reiziger (het slachtoffer van fase 2) is aangekomen in de bus, de buschauffeur legt 6 gesloten kaarten in een rij op tafel. Daarna mag de reiziger weer gaan raden welke kaart er ligt, een voor een steeds een andere vraag. Als de reiziger de vraag verkeerd beantwoord zal de reiziger terug moeten naar het begin van de bus. De bus gaat als volgt:

De reiziger raad van de eerste kaart of het rood of zwart is. Is deze goed, dan zal de reiziger moeten raden of de volgende kaart in de hand van de buschauffeur hoger of lager is dan kaart één. Is deze goed geraden mag kaart twee worden geraden, enzovoorts. Als de reiziger het fout raad zal hij weer vanaf kaart één moeten beginnen en dient de buschauffeur weer een gesloten kaart te laten raden met rood/zwart. Als de persoon kaart zes goed weet te raden met hoger/lager mag de persoon uitchecken en de bus verlaten.

De uitgecheckte reiziger is voor de het volgende spel vrijgesteld van de bus en mag buschauffeur (dealer) zijn.

Optionele regels:

 • Fase 1:
  • Als de deelnemer goed heeft gegokt, mag de deelnemer een slok weggeven.
  • Disco, als een deelnemer disco heeft (van alle kaart kleuren één) moeten alle andere deelnemers een slok nemen.
 • Fase 2:
  • Omgekeerde wereld, in de omgekeerde wereld draai je de piramide haar slokken, zo wordt de eerste rij met 1 kaart maar 1 slok waard en de rij met 5 kaarten ook 5 slokken.
  • Blind bussen, leg de kaarten ondersteboven op de kaart uit de piramide die zojuist is omgedraaid evenals de kaarten in je hand, onthoud deze dus goed. Het hoeft dus niet te zijn dat de kaart die je neerlegt ook gelijk is aan de kaart die is omgedraaid. De slokken mag je toch weggeven, mits iemand je verdenkt en verwijt dat de kaart onjuist is.
   • Kaart is onjuist geplaatst: de aanklager wordt in zijn gelijk gesteld en de legger moet de waarde van de rij waarop de kaart is geplaatst verdubbeld drinken.
   • Kaart is juist geplaatst: de aanklager moet de waarde van de rij waarop de kaart is geplaatst verdubbeld drinken.
Gerelateerd woordBus, (in de)
Onderwerp(en):

De betekenis van Bussen.

Op StudentenWoordenboek vind je alle betekenissen van de hedendaagse studententaal zoals bussen. StudentenWoordenboek is altijd op zoek naar nieuwe woorden onder studenten, ken jij zo’n woord? Laat het via het formulier weten of de link hier!

Betekent bussen iets anders, zit er een fout in de beschrijving of denk je het beter te weten? Klik hieronder op de roze knop en laat het ons weten!

Woord Toevoegen