DUO

Onder studenten ook wel ‘Ome DUO’ genoemd. DUO is een afkorting voor ‘Dienst Uitvoering Onderwijs’. Deze welbekende overheidsinstantie die jou elke maand wat geld toeschuift afhankelijk dat je woonsituatie. Voor veel studenten is ome DUO een leenmaatje en laten ze elke maand maximaal uitbetalen. Elke maand krijg jij je stufie (studiefinanciering) op je rekening gestort, leenbedrag mag je zelf kiezen. Deze mag je na je studie binnen 35 jaar afbetalen.

Sinds studiejaar 2023-2024 mogen studenten weer de basisbeurs aanvragen. Als je binnen 10 jaar afstudeert wordt dit bedrag plus het studentenreisproduct omgezet in een gift en hoef je het gehele bedrag niet terug te betalen.

De quote “Maximaal lenen is maximaal leven!” zul je ook vaker voorbij horen komen, dit wil zeggen dat je nu leeft en er met volle teugen van moet genieten, want zorgen zijn voor morgen!

Niet te verwarren met studentenhuisvester DUWO.

Verandering

Op het moment van schrijven bedraagt de rente bij DUO nog 0%, dit zou mogelijk kunnen fluctueren in de toekomst. De vraag is overigens ook nog maar of het nieuwe leenstelsel een succes is tot het bevorderen van de kwaliteit van het onderwijs.

Vanaf collegejaar 2023-2024 wordt de basisbeurs weer ingevoerd. Studenten krijgen dan een maandelijks bedrag gestort afhankelijk van de woonsituatie. Studenten die dan een dikke lening hebben, hebben dan pech. Zij betalen 0,46% rente over het geleende bedrag. Zie pechgeneratie.

Voorbeelden:

Maximaal lenen is maximaal leven!

Geen geld? Vraag je leenmaatje!

Gerelateerde woordenStufi
Studentenreisproduct
Onderwerp(en):

De betekenis van DUO.

Op StudentenWoordenboek vind je alle betekenissen van de hedendaagse studententaal zoals duo. StudentenWoordenboek is altijd op zoek naar nieuwe woorden onder studenten, ken jij zo’n woord? Laat het via het formulier weten of de link hier!

Betekent duo iets anders, zit er een fout in de beschrijving of denk je het beter te weten? Klik hieronder op de roze knop en laat het ons weten!

Woord Toevoegen