DUO

Een afkorting voor ‘Dienst Uitvoering Onderwijs’.

Onder studenten ook wel ‘Ome DUO’ genoemd. Deze welbekende overheidsinstantie betaalde vroeger nog voor je studie, maar sinds 2015 wordt er gebruik gemaakt van het leenstelsel. Voor veel studenten is ome DUO een leenmaatje en laten ze elke maand maximaal uitbetalen. Elke maand krijg jij je stufie (studiefinanciering) op je rekening gestort, leenbedrag mag je zelf kiezen. Deze mag je na je studie binnen 35 jaar afbetalen. Tevens is het op het voor mbo leerlingen/deelnemers een ander verhaal, deze krijgen namelijk elke maand een studiefinanciering in de vorm van een gift waarmee ze hun opleiding bijna volledig kunnen betalen.

De quote “Maximaal lenen is maximaal leven!” zul je ook vaker voorbij horen komen, dit wil zeggen dat je nu leeft en er met volle teugen van moet genieten, want zorgen zijn voor morgen!

Verandering

Op het moment van schrijven bedraagt de rente bij DUO nog 0%, dit zou mogelijk kunnen fluctueren in de toekomst. De vraag is overigens ook nog maar of het nieuwe leenstelsel een succes is tot het bevorderen van de kwaliteit van het onderwijs.

Helaas is gebleken dat de kwaliteit van het onderwijs niet is verbeterd. Het geld vaak wordt gestoken in gezondere broodjes in de kantine en andere dingen die de kwaliteit niet bevorderen.

Vanaf collegejaar 2023-2024 wordt de basisbeurs weer ingevoerd. Studenten krijgen dan een maandelijks bedrag gestort afhankelijk van de woonsituatie. Studenten die dan een dikke lening hebben, hebben dan pech. Zij betalen 0,46% rente over het geleende bedrag.

Heb jij een leuke anekdote bij het woord duo? Klik hier onder op de blauwe knop en vertel ons jouw mooiste verhalen!

Voorbeelden:

Maximaal lenen is maximaal leven!

Geen geld? Vraag je leenmaatje!

Gerelateerd woordStufi
Onderwerp(en):

De betekenis van DUO.

Op StudentenWoordenboek vind je alle betekenissen van de hedendaagse studententaal zoals duo. StudentenWoordenboek is altijd op zoek naar nieuwe woorden onder studenten, ken jij zo’n woord? Laat het via het formulier weten of de link hier!

Betekent duo iets anders, zit er een fout in de beschrijving of weet jij het beter? Klik hieronder op de roze knop en laat het ons weten!

"*" geeft vereiste velden aan

Woord Toevoegen