Shotgun

Voor de shotgun bestaan de volgende twee betekenissen:

Shotgun (drank)

Bij het nemen van een shotgun druk je met je vinger of sleutel een gat in de zijkant van een blik (bier). Zet het gat op de mond en trek de normale opening van het bier open om de lucht binnen te laten, of andersom.

Een shotgun is hetzelfde principe als met een rietadt alleen zonder riet en fles.

Shotgun (auto/spel)

De tweede variant van de shotgun gaat meestal over de bijrijdersstoel van een auto. Deze kan geclaimd worden door het woord ‘shotgun’ hard te roepen in het bijzijn van de bestuurder en de medepassagiers. Wat is er ook mooier dan diskjockey en navigator te zijn op een voorste stoel van de bolide? Voor dit ‘spel’ zijn een aantal regels opgesteld, die zijn als volgt:

Regels

Aan het gooien van een shotgun hangen natuurlijk wel een aantal regels om het zo eerlijk mogelijk te houden. Vuistregel, shotgun staat boven alles met betrekking tot het toe-eigenen van de passagiersstoel.

 1. De voorgaande activiteit moet afgelopen zijn
  Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat je een half uur voor vertrek lekker shotgun gooit terwijl je nog gesalu bent.
 2. De shotgun mag maar één keer per auto worden geclaimd
  Als je met meerdere auto’s gaat rijden zijn er ‘hopelijk’ ook meerdere bijrijders plekken om te shotgunnen.
 3. De auto moet in zicht zijn, en jij buiten
  Zoals omschreven, je mag de shotgun niet callen als de bolide nog niet in zicht is. Ook mag je geen shotgun callen als je in een gebouw bent, met uitzondering van parkeergarages.
 4. Je moet schoenen aan hebben
  Zonder schoenen in de auto? No way, de bestuurder wilt geen stinkpoten naast zich hebben.
 5. De shotgun telt voor één rit
  Klein ritje naar de Appie? Zodra jullie de auto uit zijn is het afgelopen met je shotgun.
 6. Deurgreep vast? No shotgun
  Zodra iemand de deurgreep van de bijrijdersplek van de bolide in de hand heeft is het niet meer mogelijk om te shotgunnen.
 7. Shotgun mag maar één keer geroepen worden
  Als de huidige shotgun-kandidaat voor een tweede keer voor een rit probeert te shotgunnen is de shotgun verloren.
 8. Gesloten auto = verliezen
  Als de shotgun kandidaat aan de deurhendel van de auto trekt en de deur niet opent vervalt de shotgun en kan deze door iemand anders worden opgeëist.
 9. Meerdere shotguns geroepen?
  Het kan natuurlijk voorkomen dat meerdere mensen een shotgun callen op een auto, in dat geval is het een race naar de passagiersdeur van de auto.
 10. Reload!
  De bestuurder mag de shotgun één keer herladen. Een shotgun heeft namelijk maar twee patronen. Een reload maakt de vorige shotgun ongeldig.
 11. Piratenregel
  De persoon die verkleed is als piraat krijgt automatisch de shotgun. Als er meerdere piraten zijn zal er een zwaardgevecht plaatsvinden. De bestuurder bepaald de winnaar.

Als de persoon op de passagiersstoel kut muziek draait wordt hij gedegradeerd naar de minst waardevolle stoel achterin. Je besluit als groep welke dat is.

Voorbeeld:

SHOTGUN!

Gerelateerde woordenDibs
Sg
Onderwerp(en):

De betekenis van Shotgun.

Op StudentenWoordenboek vind je alle betekenissen van de hedendaagse studententaal zoals shotgun. StudentenWoordenboek is altijd op zoek naar nieuwe woorden onder studenten, ken jij zo’n woord? Laat het via het formulier weten of de link hier!

Betekent shotgun iets anders, zit er een fout in de beschrijving of denk je het beter te weten? Klik hieronder op de roze knop en laat het ons weten!

Woord Toevoegen