Het is een welbekend stereotype, Anne-Fleur of Marie-Claire, ze bestaan al een tijdje maar sinds 2020 wordt het stereotype erg in het zonnetje gezet. Wat is het stereotype precies? Een typische Anne-Fleur of Marie-Claire is vaak een studerende 18 tot 25 jarige vrouw met een voorliefde voor mode, trends en levensstijl. Marie-Claires worden vaak gezien als trendsetters en hebben de gave om zelfs de eenvoudigste outfits om te toveren tot stijlvolle statements. De echte Anne-Fleurs en Marie-Claires halen graag hun kleding van de Zaar en weten daarom wel hoe ze moeten shoppen. Maar naast hun modebewustzijn staat dit stereotype ook bekend om een eigen taalgebruik dat hen onderscheidt van anderen.

Heerlie de peerlie

We gebruiken al een tijdje verkleinwoorden, ze zijn ondertussen wel al uit de mode en klinken te elitair. Vandaar het idee om het einde van een woord te vervangen met ‘ie’. Vervang bijvoorbeeld heerlijk door heerlie en gezellig door gezellie! Klinkt al een stuk leuker! Wat je af kan korten, wordt afgekort. Denk maar aan het meest bekende voorbeeld: heerlie de peerlie, dat wordt hdp!

Waarom afkortingen?

Nokia Telefoon

Woorden afkorten doen we al een tijdje, denk maar eens terug aan de tijd dat onze Anne-Fleur en Marie-Claire nog geen smartphones hadden. Is voor de jongere generatie moeilijk te bedenken maar in dat tijdperk was het typen op 12 toetsen nog een ding. Toen der tijd had je geen WhatsApp en stuurde je dus sms’jes naar je familie en vrienden. Per sms’je betaalde je een bedrag en in zo’n sms’je kon je maar 160 karakters kwijt. Het was vaak dus erg proppen, daarom kortte je woorden af waardoor je in één sms meer kon zeggen en dus minder hoefde te betalen.

Daarnaast zijn afkortingen ook gewoon erg leuk om te gebruiken. Het biedt de mogelijkheid om een eigen taal en cultuur te maken daarnaast is het een manier om te communiceren met andere Marie-Claires en Anne-Fleurs. Een soortgelijk principe is bijvoorbeeld straattaal.

Ben je benieuwd naar alle afkortingen? Check al onze afkortingen in ons afkowobo!

Anne-Fleur Vakantie

Velen die de blog lezen kennen hoogstwaarschijnlijk het liedje Anne-Fleur Vakantie wel. Je hebt ‘m vast wel eens gehoord, het liedje van Roxy Dekker waarmee de studentenvocabulaire weer even wakker wordt geschud. Wie het liedje nog niet kent, bekijk ‘m even hier!

In het liedje worden een verschillende woorden en afkortingen gebruikt. Wij zullen de Anne-Fleur taal voor je toelichten:

Clip: Afkorting voor haarclip
Lawa: Lange wandeling
Hdp: Heerlie de peerlie
Esma: Espresso Martini
Nova: Een club in Amsterdam
Haver cappu: Haver cappuccino
Geuze & Gorgels: De podcast van Monica Geuze en Kaj Gorgels
Zaar: Kledingwinkel Zara

Wil je meer afkortingen leren of nieuwsgierig naar studententaal? Check dan dé Studenten Scheurkalender 2024 om in het komende jaar helemaal up-to-date te zijn met alle afkortingen en de andere woorden uit het studentenwoordenboek.