Introductieweek

Het is al weer zomervakantie, de tijd is aangebroken om je geest goed te laten rusten. Voor aankomende studenten ook de tijd om studententaal te gaan stampen. Diezelfde studenten kunnen vanaf dit jaar ook gratis reizen en een mooie lening openen! Daarom hebben wij van StudentenWoordenboek het StudentenWoordenboek 101 van 2021 gemaakt om het fundament van deze studentikoze terminologie snel onder de knie te krijgen. Het gaat natuurlijk niet altijd zo zeer over afko’s maar ook over ‘normale’ termen.

Als (aankomend) student is het ook van groot belang om kennis te nemen van de studententaal en deze te kunnen begrijpen. Er zijn een hoop nieuwe woorden die je vocabulaire zullen verbreden. Mocht je bij een studentenvereniging gaat zullen de volgende woorden je ook van pas komen.

Studentenvereniging of studievereniging?

In het 101 van StudentenWoordenboek kunnen studentenverenigingen en studievereniging natuurlijk niet missen. Er is een duidelijk verschil tussen studentenverenigingen en studieverenigingen. De naam verraadt het misschien al. Bij een studievereniging zal je alleen studenten van jouw studie vinden, bij een studentenvereniging kun je je vrij aanmelden, ongeacht je studie. Bij een studentenvereniging zal je te maken krijgen met jaarclubs en disputen, daarover meer in het volgende hoofdstuk. Als je interesse hebt in een studentenvereniging kun je meestal in je stad een introductieweek volgen, deze zijn (vaak) niet verplicht maar wel erg leerzaam. Studentenverenigingen zijn namelijk in verschillende vormen en maten te vinden, deze leer je kennen door de introductie in jouw studentenstad. Lees hier meer over studentenverenigingen en introductieweken.

Jaarclub, Cordial & Dispuut

Als je bij een studentenvereniging gaat zal je deze termen vaker tegenkomen, in de praktijk betekenen jaarclub en cordial hetzelfde. Een jaarclub (of cordial) zal je vaak terug vinden bij studentenverenigingen met een horizontale structuur, dit wil zegen dat er vooral connecties met een jaar zullen worden gevormd. Bij studentenverenigingen met een verticale structuur zal je sneller disputen tegenkomen. Bij studentenverenigingen met een verticale structuur is het wel mogelijk om ook disputen of gezelschappen tegen te komen. Een dispuut wordt gevormd door verschillende van de vereniging, verdeeld over verschillende jaarlagen. Lees hier onder meer over jaarclubs en disputen.

Jaarclub/Cordial

Een jaarclub, meestal een groep van ongeveer 10 tot 20 personen uit je verenigingsjaar. Met deze groep zal je het overgrote deel van je studententijd beleven. Ook ga je met jaarclub op vakantie, organiseer je borrels en ga je jaareten. Op de vereniging profileer je jezelf tijdens borrels doormiddel van kleding en gedragingen.

Dispuut

Een dispuut is een groep leden van verschillende jaarlagen waarmee je, evenals jaarclubs, activiteiten zult ondernemen. Zo heeft een dispuut een eigen identiteit en zal zich op borrels ook doormiddel van kleding of gedragingen profileren. Een dispuut heeft vaak ook een bestuur die het dispuut overziet, zij zorgen voor een gezonde rekening en zorgen dat het dispuut stabiel blijft.

DUO

Onze ome DUO, niet te verwarren met DUWO. Hoor het de legendes roepen:

Maximaal lenen is maximaal leven

Legende

DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) is de overheidsinstantie waarbij je je studentenreisproduct krijgt en geld kunt lenen in studententijd. Waar je vroeger geld voor studeren, krijg je nu een lening. Met het studentenreisproduct kun je door het academisch jaar gratis reizen, zolang je maar binnen 10 jaar afstudeert. De rest van het geld dat je leent zal je binnen 35 jaar na afstuderen moeten afbetalen. Mocht je op kamers gaan, niet willen werken (of te weinig verdienen) en geen rijke papa of sugardaddy hebben is een lening bij DUO de ideale uitkomst.

Sociëteit

Als je vereniging een sociëteit heeft beleef je hier de mooiste avonturen van je verenigingsleven. De sociëteit is het gebouw van de vereniging waar je met alle leden samen kunt komen. Je leert hier het studentenleven, je jaarclub of dispuutsgenoten en alles wat jouw studentenvereniging verder te bieden heeft kennen. Op de sociëteit borrel je met je jaargenoten en dispuut en vergader je met commissies.

Praeses

Een ander woord voor voorzitter, dit kan zijn van bijvoorbeeld een vereniging, dispuut of commissie. Deze persoon is de eindverantwoordelijke. De praeses wordt vaak ondersteund door andere functies zoals assessor, ab actis en quaestor. Deze groep aan bestuursleden vormen het dagelijkse bestuur.

Mores

Elke vereniging of sociëteit kent haar eigen mores, de ongeschreven regels. Tijdens de kennismakingstijd (KMT) zal je kennismaken met onder andere deze mores. Het is van groot belang dat je deze mores goed leert kennen. Elke mos zal namelijk gehandhaafd worden.


Uiteraard blijven er genoeg termen over die niet niet besproken zijn, aan de meeste termen is het ook de taak om hier zelf achter te komen. De meeste studentikoze termen zijn terug te vinden in ons StudentenWoordenboek. Bij vragen kun je altijd contact met ons opnemen via het contactformulier of Instagram!